Kardeş Kıskançlığı
Kardeş kıskançlığı, sevilen kişinin ya da nesnenin bir başkası ile paylaşılmasında zorlanmak kıskançlık olarak tanımlanabilir. Çocuklarda ve ergenlerde kardeş kıskançlığı varoluşsal bir süreç barındırmaktadır. Kıskançlık, doğal ve evrensel bir duygudur. Ancak çocuklarda ve ergenlerde kardeş kıskançlığı zaman zaman hem çocuk için hem de anne-baba için zorlayıcı olabilmektedir. Kardeş kıskançlığı ile beraber öfke, korku ve kaygı, kıskançlık, sevinç gibi olumlu ve olumsuz duygular birlikte yaşanabilir.
Çocuklarda kardeş kıskançlığı sorununun kaynağı oldukça önemli olup keşfedilmesi gerekir. Kardeş kıskançlığı ailedeki çocuk sayısı, kardeşler arası yaş farkı, cinsiyet gibi birçok faktörlerden etkilenir ve en önemli etken annenin ve babanın çocuklarına karşı olan tutumlarıdır. Anne-baba tutumlarında yaşanan farklılaşma kardeşler arasında yaşanan kıskançlığı tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda geniş ailenin tutumları, sosyal çevrede olan kişilerin tutumları yine kıskançlık duygusunu artırabilmektedir.
Ergenlerde ve çocuklarda kardeş kıskançlığında bu sebeple eskisi kadar sevilmediği düşüncesi anne-babadan ve aileden tamamen uzaklaşmak, içe kapanmak, öfke nöbetleri, anlamsız davranış problemleri, yemek yememek ve zayıflamak gibi belirtiler görülebilir. Anne ve babadan fazla ilgi beklemek, gelişim evresinin altında olan gelişim evrelerinin davranışlarını sergilemek örneğin yeniden emmek isteme, alt ıslatma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ek olarak yalnız uyumaktan, yalnız kalmaktan çekinme, kâbus görme gibi belirtiler görülebilir.
Ergenlerde ise bu süreç, kardeşten utanma, kardeşi kabul etmeme ile görülebilir. Okul başarısında düşüş, aileden uzaklaşma, yalnız kalmak isteme görülebilir. Anne ve baba sevgilerini sorgulayacak sorular sorulabilir.
Çocuklarda ve ergenlerde kardeş kıskançlığı profesyonel destek alınmadığında aile içi huzursuzluklar ortaya çıkabilmektedir. Çocuk yaşadığı zorlanmayı anlatmasa bile davranışları ile belli etmeye çalışır. İçe kapanma, sevilip sevilmediği hakkında düşünceler, bedensel yakınmalar, anne ve baba sevgisinin azaldığının düşüncesi ile yaşanan kaygı duygusunda artış, okul başarısında azalma, akran ilişkilerinde zorlanma ve öfke nöbetleri gibi sorunlar yaşanabilir. Sorunların devam etmesi halinde çocuklarda ve ergenlerde kardeş kıskançlığının üstesinden gelemiyorsanız mutlaka uzmanından gerekli psikolojik desteği almalısınız. Sancaktepe Frezya Psikoloji’de profesyonel psikolojik destek danışmanlığı yapılmaktadır.